Možnosti studia v zahraničí

Studium v zahraničí je integrální součástí studia, a to jak na bakalářském stupni, tak i na stupni magisterském. VŠE disponuje celou řadou smluvních vztahů s partnerskými univerzitami po celém světě. Takové možnosti jsou v rámci studia na českých vysokých školách zcela mimořádné. Fakulta vyjíždějící studenty maximálně podporuje, a to jak v oblasti organizační, tak i finanční. Studium v zahraničí je dobré plánovat dopředu a nechat si dostatečný počet volitelných kreditů. Většina studentů si volí výjezd typu „exchange“ (90 %), což je typ založený na principu, kdy VŠE za každého vyslaného studenta na partnerskou univerzitu přijme jiného studenta partnerské univerzity.  Většina výjezdů je tedy založena na bilaterálních partnerských vztazích a souvisejících smlouvách mezi VŠE a danými univerzitami.
Z hlediska financování lze exchange program rozdělit na:
  1. Studium v Evropě, které je financované ze známého programu ERASMUS+.
  2. Studium mimo Evropu, které je hrazeno ze stipendijního fondu VŠE.
Z pohledu studenta se však nemusíš obávat, z jakého fondu je daný výjezd placen, příspěvek dostaneš v obou případech. 🙂
V případě, že chceš vyjet jako exchange student do zahraničí, následuj stránky OZS, kde si můžeš vybrat, na jakou školu bys rád vyjel: https://ozs.vse.cz/studium-v-zahranici/vymenne-pobyty/.  Následně postupuj podle obecných podmínek OZS a harmonogramu přihlašování.
Pokud bys sám našel místo na zahraniční univerzitě, která není partnerskou univerzitou VŠE, pak je tu možnost programu „freemover„.

Mimo tyto uvedené možnosti jsou zde pak ještě další možnosti výjezdu, odkaz zde.
Fakulta udělá vše pro to, aby zahraniční studijní pobyt byl uznán do studia, předměty jsi nemusel například studovat dvakrát (jednou zde a jednou v zahraničí) a aby vše zapadlo 🙂.

a zde se můžeš inspirovat „Naši studenti v zahraničí„.