Nový mimosemestrální kurz 55F960 Scientific Publishing in Economics

Katedra ekonomie Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Vás srdečně zve na nový mimosemestrální kurz určený pro studenty doktorského studia, popř. akademické pracovníky, který bude přednášet odborník na behaviorální a experimentální ekonomii a úspěšný vědec publikující v prestižních zahraničních časopisech, profesor Jean-Robert Tyran z University of Vienna.

 Zajímá Vás, jakým způsobem funguje proces vědeckého publikování v ekonomii, proč je důležité publikovat a jak úspěšně publikovat v prestižních vědeckých časopisech, tak abyste se prosadili ve vědeckém světě?

Na tyto a další otázky Vám odpoví interaktivní kurz mezinárodního odborníka, profesora Jeana-Roberta Tyrana, který bude přednášet na Národohospodářské fakultě VŠE kurz „Scientific Publishing in Economics“.

Kurz bude probíhat od 22/5/23 do 24/5/2023 v místnosti NB 457.

Chcete-li se přihlásit na tento kurz jako student doktorského studia, můžete tak učinit prostřednictvím INSISu v mimosemestrálních kurzech. Registrace možná od 14. 4. 2023. Pozor, kurz je určen pouze pro studenty doktorských studijních programů na NF VŠE.

Pokud se chcete na kurz přihlásit jako akademik, můžete tak učinit zde:

https://vse.sharepoint.com/sites/SkoleniVSE  (kurz je určen přednostně pro akademiky NF VŠE).

Profesor Jean-Robert Tyran se ve svém výzkumu zaměřuje na zkoumání toho, jak instituce jako trhy a demokracie můžou být ovlivněny omezenou racionalitou a společenskými preferencemi. Momentálně se angažuje v projektu, který má za cíl vytvořit internetovou platformu zaměřenou na uskutečnění ekonomických experimentů v širším měřítku.

Profesor Tyran publikoval více jak 50 statí v renomovaných časopisech, jako např. American Economic Review, Econometrica, Review of Economic Studies, Economic Journal, Journal of the European Economic Association and Science, Journal of Public Economics, American Economic Journal: Applied Economics and Games and Economic Behavior.

Cílem kurzu je vysvětlit, jak funguje trh akademiků a vědců v oblasti ekonomie, diskutovat výzvy, před kterými vědci stojí v průběhu publikačního procesu a proč je důležité publikovat, vysvětlit klíčové hráče a jejich motivace v celém publikačním procesu a především objasnit, jak by měla vypadat kvalitní publikace, která je adeptem na publikaci v prestižním časopise, zejména s ohledem na způsob psaní článku. Interaktivní složkou v rámci kurzu bude i participace na tzv. elevator talk, který představuje v krátké a atraktivní formě vědecký projekt účastníka a měl by zvýšit pravděpodobnost uplatnění na job marketu. Kurz tak rovněž předestírá, jak funguje trh ekonomů-vědců a ilustruje některé vzory úspěšné vědecké kariéry v ekonomii.

 

Registrovaní účastníci kurzu týden před zahájením kurzu odevzdávají dokument níže, (max. 2 strany):

-jméno, (očekávaný) rok dokončení PhD, kariérní cíl (typ pozice, kde, kdy)

– seznam publikací do dnešní doby, pokud nějaké jsou (včetně R&Rs-revise and resubmit, ne working papery)

-název a abstrakt (max. 100 slov) nedávného paperu (anebo paperu, na kterém v současné době pracujete)

-kde plánujete submitovat tento paper (jméno časopisu/časopisů a vysvětlení proč v max. 20 slovech)

-příprava „elevator talk“ o Vašem výzkumu (30 sekund)

-finální dokument zasílejte nejpozději do 21.5. 2023 na adresu: helena.chytilova@vse.cz

 

Tento kurz bude vyučován v angličtině.
Výuka bude probíhat v následujících dnech:

22.5. 9-12, 14-17, NB 457

23.5. 9-12, 14-17, NB 457

24.5. 9-12, 14-17, NB 457

 

Závěrečná zkouška: 24.5. 2023, NB 457, (bude upřesněno)

Těšíme se na Vaši účast.

Pro více informací klikněte zde:

https://insis.vse.cz/auth/katalog/syllabus.pl?predmet=187869

 

Kontaktní osoba: helena.chytilova@vse.cz